Aperitif – co to takiego?
Słowo „aperitif” wywodzi się z języka francuskiego, jednak swoje korzenie ma w łacińskim czasowniku „aperire”, oznaczającym „otwierać” i dobrze odzwierciedla naturę trunku określanego tym mianem. Mimo tego, że serwuje się go w niewielkich ilościach i jest on jedynie wstęp dla późniejszych posiłków weselnych, aperitif jest okazją do przywitania i zapoznania się gości zebranych na przyjęciu weselnym. Aperitif to zwykle napój alkoholowy, który podajemy w niewielkich ilościach przed obiadem weselnym w celu wzbudzenia apetytu, z tego powodu zazwyczaj jest on wytrawny albo półwytrawny. W restauracjach pełni on niebagatelną rolę, ponieważ to dzięki niemu goście są skłonni zjeść i wypić więcej. Oprócz aspektów społecznych oraz pobudzenia naszego żołądka do pracy, aperitif doskonale rozluźnia uroczystości zaślubin i pozwala na zajęcie umysłu delektowaniem się kieliszkiem dobrego alkoholu - a tylko takie podajemy w restauracji Stanica Reczpol ;) - w oczekiwaniu na wyśmienity obiad naszego szefa kuchni :)