zamknijWkrótce otwarcie

Wkrótce otwarcie

ZAPRASZAMY DO REZERWACJI MIEJSC

Telefon:

+48 606 341 641
Formularz kontaktowy

BLOG

Najnowsze informacje

5bf7e7303dd0d.jpg

Aperitif - co to takiego?

Aperitif – co to takiego?

Słowo „aperitif” wywodzi się  z języka francuskiego, jednak swoje korzenie ma w łacińskim czasowniku „aperire”, oznaczającym „otwierać” i dobrze odzwierciedla naturę trunku określanego tym mianem. Mimo tego, że serwuje się go w niewielkich ilościach i jest on jedynie wstęp dla późniejszych posiłków weselnych, aperitif jest okazją do przywitania i zapoznania się gości zebranych na przyjęciu weselnym. Aperitif to zwykle napój alkoholowy, który podajemy w niewielkich ilościach przed obiadem weselnym w celu wzbudzenia apetytu, z tego powodu zazwyczaj jest on wytrawny albo półwytrawny. W restauracjach pełni on niebagatelną rolę, ponieważ to dzięki niemu goście są skłonni zjeść i wypić więcej. Oprócz aspektów społecznych oraz pobudzenia naszego żołądka do pracy, aperitif doskonale rozluźnia uroczystości zaślubin i pozwala na zajęcie umysłu delektowaniem się kieliszkiem dobrego alkoholu - a tylko takie podajemy w restauracji Stanica Reczpol ;) -  w oczekiwaniu na wyśmienity obiad naszego szefa kuchni :)

PARTNERZY